İçeriğe geç

Bölgesel Çöken Servis ve Hizmetler için Çözümler

Krizi fırsata çevirenler tufanına bende katılayım dedim. (Tabi bu yazımı 23/01/2020 tarihinde yayınlamış olsaydım 😀 ) Ve şuan bu yazıyı yazıyorum.
Yakın zamanda Türkiye den Yurt dışına internet hatlarında yaşanan siber saldırı mıdır bilinmez ancak bir kaç servis ‘e erişimde sıkıntı yaşandı.
Bu sıkıntıdan biraz bahsetmek gerekir ise Türk Telekomdan hizmet alanlar, Google servislerini (Google, Gmail, Youtube, Analystics vs.) kullanmaya çalıştıklarında erişim sağlayamamıştı.

Ancak bazı kullanıcılar Türk Telekomdan hizmet almasına rağmen Google Servislerine erişebiliyordu. Bu nasıl oldu birlikte bakalım.

1-DNS Hizmetlerini Kullanmak

Dns hizmetlerinin kullanım amacı başlangıç olarak bir siteye girmek istediğinizde o sitenin ip adresini kendi veri tabanında sorgulamak veri tabanında var ise oradan siteye erişim sağlamanıza yardımcı olur. Veri Tabanında yok ise site adresine istek atar ve ip adresini ister o şekilde size erişim sağlar.

Yani konumuza gelecek olursak Bilgisayarınızda DNS tanımlı olmadığında siteye girmeye çalıştığında siteye istek yollanıyor ip adresi alınıp o şekilde size sitenin görünümü geliyor. Ancak yaşanan problemde site adreslerine erişimde problem olduğu için ip adresi de alınamıyordu. Bu yüzden erişim sağlanamadı.

Yani olayın özü DNS tanımlarsanız ip adresleri DNS ‘in veri tabanından direkt erişildiği için sitelere daha hızlı giriş imkanınız olacak.

DNS Nasıl Tanımlarsınız ?

İlk olarak hangi platformdan erişim sağlayacağımıza göre ayarlama yapmamız gerekiyor.
Bilgisayar için; [Windows 7] (Windows 7 mi kaldı kardeşim dediğinizi duyar gibiyim 🙂 )

“Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni aç” a basın.
Bağlı olduğunuz Wifi ağında veya kablolu bağlantıda kırmızı ile işaretli alanı seçin.
Özellikler ‘e basın.
TCP/IPv4 ‘ü seçip Özellikler tuşuna basın.
DNS Sunucu ayarlarını altta vereceğim listeden istediğinizi seçerek düzenleyin. Ve Tamam tuşuna basın.

DNS Listesi

• Verizon DNS (link)
4.2.2.3
4.2.2.1

123.123.123.12
123.123.123.12

123.123.123.14
123.123.123.14

• Cloudflare DNS (link)
1.1.1.1
1.0.0.1

• Google DNS (link)
8.8.8.8
8.8.4.4

• Open DNS (link)
208.67.222.222
208.67.220.220

• Quad9 (link)
9.9.9.9
149.112.112.112

2-VPN Servislerini Kullanmak

VPN servisleri, bulunmadığınız bir konumdaki yer alan fiziksel sunucuya sizi bağlar. Bazı kişiler bunu şirket yerel ağına bağlanmak için kullansa da bazı kişiler ise bunu yasaklı olan sitelere girmek için kullanıyor.

Yazımıza gelecek olursak biz VPN servislerini belirli siteler yavaşlatıldığı zaman veya erişime engelleme geldiği zaman kullanıcaz.

VPN Nasıl Kullanabiliriz?

Bunun için öncelikle hangi platformda kullanacağımıza karar vermek gerekiyor. Haydi vpnlerin nasıl kullanılacağını öğrenelim.

Soft Ether VPN, Tsukuba Üniversitesi tarafından geliştirilen ve açık kaynak olarak ücretsiz kullanıma sunulan vpn servisidir.
Bu VPN servisi; Windows, Linux ve MacOs için uygulaması bulunuyor.
Bunlar dışında Manuel kurulum olarak ise üsttekilere ilave olarak Android, İos platformlarında kullanılabiliyor. Kurulum konusunda link bırakıyorum.

İndirmek için;
İndir 1
İndir 2

Küçük bir hatırlatma yapayım. “Korea Republic of” VPNlerine bağlandığınızda Google servislerini kullanamazsınız. (Bunun sebebi Kore ‘de Google Servislerinin yasaklanmış olmasıdır.)
Küçük bir tavsiye de vereyim. “Line Speed” e göre sıralayıp bağlanmanız sizin yararınıza olacaktır.

Soft Ether VPN
Soft Ether VPN Sunucu Bağlanma Listesi

Kaynakça
https://www.lifewire.com/free-and-public-dns-servers-2626062
https://www.hosting.com.tr/bilgi-bankasi/dns-nedir/
https://www.vpngate.net/en/howto_openvpn.aspx

Kategori:Yazı

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.